utworzone przez | wrz 1, 2024 | Choroby, Dieta, Gastrologia, Zdrowie
Cukrzyca: Jak kontrolować poziom cukru we krwi i unikać powikłań? Cukrzyca jest grupą chorób przewlekłych charakteryzujących się hiperglikemią. Szacuje się, że choruje na nią około 3 mln Polaków, z czego 25% nie zdaje sobie z tego sprawy. Nieleczona cukrzyca prowadzi...
utworzone przez | wrz 1, 2024 | Gastrologia, Zdrowie
Zespół nieszczelnego jelita: Czym jest i jak wygląda leczenie? Coraz więcej osób zmaga się z problemami żołądkowo-jelitowymi, nie zawsze można ustalić ich jednoznaczną przyczynę. Niektórzy naukowcy twierdzą, że biegunki, zaparcia, wzdęcia, migreny, czy refluks...
utworzone przez | wrz 1, 2024 | Emocje, Zdrowie
Stres oksydacyjny: Jakie są jego skutki i jak go redukować? Zła dieta, siedzący tryb życia i nieustanny stres zaburzają równowagę między reaktywnymi formami tlenu, zwanymi także wolne rodnikami, a przeciwutleniaczami. W konsekwencji dochodzi do degeneracji komórek, co...
utworzone przez | wrz 1, 2024 | Choroby skóry i rany, Zdrowie
Jak radzić sobie z łuszczycą? Łuszczyca jest przewlekłą, niezakaźną chorobą zapalną o podłożu autoimmunologicznym. Charakteryzuje się zmianami skórnymi, powstałymi w wyniku nadmiernego rogowacenia naskórka. Może im towarzyszyć swędzenie, a nawet ból. Chociaż nie da...
utworzone przez | wrz 1, 2024 | Choroby, Gastrologia, Zdrowie
Hipoglikemia: Jak rozpoznać niski poziom cukru we krwi i jak sobie z nim radzić? Wbrew pozorom hipoglikemia nie zawsze związana jest z przyjęciem nadmiernej ilości insuliny przez diabetyka. Może również pojawić się kilka godzin po posiłku. Spadek poziomu cukru jest...
utworzone przez | wrz 1, 2024 | Gastrologia, Zdrowie
Celiakia: Jak żyć bez glutenu i unikać kontaminacji krzyżowej? Badania pokazują, że 385 tys. Polaków choruje na celiakię, ale ok. 95% nie zdaje sobie z tego sprawy. Jedyną formą leczenia jest przestrzeganie ścisłej diety bezglutenowej, w przeciwnym razie narażamy się...