fbpx
Zaloguj się jako pacjent
Nie masz jeszcze konta pacjenta? Zajerestruj się
+48 22 688 79 25 Potrzebujesz pomocy? Zadzwoń!

Wirusowe zapalenie wątroby typu E — Żółtaczka E

sie 31, 2024 | Gastrologia

Z danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wynika, że co roku wirusowe zapalenie wątroby typu E atakuje 20 mln osób, z czego wykrywanych jest tylko 3 mln zakażeń. Do regionów endemicznych zaliczamy Chiny, Indie, Meksyk i Afrykę Północną. Okres wylęgania się choroby trwa 15-65 dni. WZW E ma podobny przebieg co WZW typu A. W tym artykule wyjaśniamy, jak wygląda diagnoza i leczenie wirusowego zapalenia wątroby typu E.

Żółtaczka typu E – czynniki ryzyka

Wirusowe zapalenie wątroby typu E jest zazwyczaj przenoszone przez zanieczyszczoną żywność i wodę, ale niekiedy dochodzi do zakażenia podczas porodu. Największy odsetek zachorowań obserwuje się w krajach o niskich standardach sanitarno-epidemiologicznych.

Wśród najczęstszych przyczyn wirusowego zapalenia wątroby typu E można wymienić:

  • kontakt z chorym zwierzęciem,
  • spożycie skażonej wieprzowiny, wołowiny lub owoców morza,
  • wypicie skażonej wody,
  • niskie standardy higieniczne.

Jakie są objawy wirusowego zapalenia wątroby typu E?

Zakażenie często przebiega w sposób bezobjawowy lub skąpoobjawowy. W wielu przypadkach ustępuje samoistnie. Przebieg schorzenia dzieli się na dwa etapy: zwiastunowy i żółtaczkowy.

Do najczęstszych objawów wirusowego zapalenia wątroby typu E zaliczamy:

  • spadek masy ciała,
  • stan podgorączkowy,
  • ból brzucha, mięśni i stawów,
  • osłabienie,
  • nudności i wymioty.

Niekiedy trudno jest je zauważyć. Eksperci podkreślają, że stopień nasilenia dolegliwości zależy od dawki wirusa. Im  dłuższa ekspozycja na HEV, tym bardziej dokuczliwe symptomy.

Z biegiem czasu mogą pojawić się objawy żółtaczki typu E, takie jak zażółcenie białek oczu i skóry, jasny stolec, ciemny mocz. Wielu chorych skarży się na uporczywy świąd. Pamiętajmy, żeby ich nie bagatelizować.

Schorzenie jest szczególnie niebezpieczne dla kobiet dla III trymestrze ciąży. Wskaźnik śmiertelności wynosi 10-25%. W przypadku osób przyjmujących leki immunosupresyjnych często stwierdza się przewlekłe wirusowe zapalenie wątroby. Przechorowanie zakażenia nie sprawia, że chory nabiera odporności. To oznacza, że istnieje ryzyko nawrotu infekcji.

WZW E – diagnostyka

Swoiste przeciwciała IgM pojawiają się po 4 tygodniach od kontaktu z patogenem, a zanika po dwóch tygodniach. Identyfikacja RNA wirusa HEV jest możliwa po 2-6 tygodniach od zakażenia i utrzymuje się przez 2-4 tygodnie. Ponadto stwierdza się:

  • wydłużony czas protrombinowy (PT),
  • podwyższony poziom bilirubiny, fosfatazy alkalicznej (ATP), transaminaz (ALT i AST).

Niekiedy pojawia się też leukopenia i neutropenia.

Jak wygląda leczenie wirusowego zapalenia wątroby typu E?

Zakażenie bezobjawowe lub skąpoobjawowe zazwyczaj nie wymaga leczenia. W przypadku ciężkiego przebiegu choroby podaje się leki przeciwwirusowe i/lub immunosupresyjne. Zazwyczaj obserwuje się je u kobiet w ciąży, a także u osób po przeszczepie i pacjentów onkologicznych. Leczenie powinno przebiegać pod kontrolą specjalisty.

Aby odciążyć wątrobę, warto zmienić nawyki żywieniowe. Osoby z wirusowym zapaleniem wątroby typu E powinny stosować dietę lekkostrawną z ograniczeniem błonnika. Ograniczmy spożycie pełnoziarnistych produktów zbożowych, roślin strączkowych, surowych owoców i warzyw. Ponadto zrezygnujmy z alkoholu, ciężkich sosów, ostrych przypraw i tłustych potraw.

Żółtaczka E – powikłania

Nieleczona żółtaczka typu E przyczynia się do marskości wątroby, charakteryzującej się trwałym bliznowaceniem. Miąższ zostaje zastąpiony przez tkankę włóknistą. W niektórych przypadkach schorzenie prowadzi do niewydolności wątroby. W takiej sytuacji konieczna jest natychmiastowa pomoc medyczna. U osób z pierwotnymi lub wtórnymi niedoborami odporności, bądź przeszczepie narządu, zakażenie ma często ciężki przebieg.

WZW E – profilaktyka

Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania na żółtaczkę typu E? Podczas pobytu na terenie endemicznym powinniśmy pić wodę butelkowaną, dbać o higienę osobistą, myć ręce przed każdym posiłkiem i korzystać tylko z czystych sanitariatów. Z drugiej strony wystrzegajmy się surowych owoców i warzyw. Unikajmy też niegotowanych lub wielokrotnie podgrzewanych dań, w tym owoców morza. Aby inaktywować wirusa HEV, należy podgrzać żywność w temperaturze 71°C przez 10-60 minut.

niedobory witaminy D3 badania diagnostyczne laboratoryjne

Dodatkowe informacje:

  • Konsultacja odpłatna z Internistą jeżeli masz objawy przeziębienia TUTAJ
  • Strona Ministerstwa Zdrowia: Dla Zdrowia Polaków

 

Zobacz także