Wirusowe zapalenie wątroby typu E — Żółtaczka E
Z danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wynika, że co roku wirusowe zapalenie wątroby typu E atakuje 20 mln osób, z czego wykrywanych jest tylko 3 mln zakażeń. Do regionów endemicznych zaliczamy Chiny, Indie, Meksyk i Afrykę Północną. Okres wylęgania się choroby trwa 15-65 dni. WZW E ma podobny przebieg co WZW typu A. W tym artykule wyjaśniamy, jak wygląda diagnoza i leczenie wirusowego zapalenia wątroby typu E.
Żółtaczka typu E – czynniki ryzyka
Wirusowe zapalenie wątroby typu E jest zazwyczaj przenoszone przez zanieczyszczoną żywność i wodę, ale niekiedy dochodzi do zakażenia podczas porodu. Największy odsetek zachorowań obserwuje się w krajach o niskich standardach sanitarno-epidemiologicznych.
Wśród najczęstszych przyczyn wirusowego zapalenia wątroby typu E można wymienić:
- kontakt z chorym zwierzęciem,
- spożycie skażonej wieprzowiny, wołowiny lub owoców morza,
- wypicie skażonej wody,
- niskie standardy higieniczne.
Jakie są objawy wirusowego zapalenia wątroby typu E?
Zakażenie często przebiega w sposób bezobjawowy lub skąpoobjawowy. W wielu przypadkach ustępuje samoistnie. Przebieg schorzenia dzieli się na dwa etapy: zwiastunowy i żółtaczkowy.
Do najczęstszych objawów wirusowego zapalenia wątroby typu E zaliczamy:
- spadek masy ciała,
- stan podgorączkowy,
- ból brzucha, mięśni i stawów,
- osłabienie,
- nudności i wymioty.
Niekiedy trudno jest je zauważyć. Eksperci podkreślają, że stopień nasilenia dolegliwości zależy od dawki wirusa. Im dłuższa ekspozycja na HEV, tym bardziej dokuczliwe symptomy.
Z biegiem czasu mogą pojawić się objawy żółtaczki typu E, takie jak zażółcenie białek oczu i skóry, jasny stolec, ciemny mocz. Wielu chorych skarży się na uporczywy świąd. Pamiętajmy, żeby ich nie bagatelizować.
Schorzenie jest szczególnie niebezpieczne dla kobiet dla III trymestrze ciąży. Wskaźnik śmiertelności wynosi 10-25%. W przypadku osób przyjmujących leki immunosupresyjnych często stwierdza się przewlekłe wirusowe zapalenie wątroby. Przechorowanie zakażenia nie sprawia, że chory nabiera odporności. To oznacza, że istnieje ryzyko nawrotu infekcji.
WZW E – diagnostyka
Swoiste przeciwciała IgM pojawiają się po 4 tygodniach od kontaktu z patogenem, a zanika po dwóch tygodniach. Identyfikacja RNA wirusa HEV jest możliwa po 2-6 tygodniach od zakażenia i utrzymuje się przez 2-4 tygodnie. Ponadto stwierdza się:
- wydłużony czas protrombinowy (PT),
- podwyższony poziom bilirubiny, fosfatazy alkalicznej (ATP), transaminaz (ALT i AST).
Niekiedy pojawia się też leukopenia i neutropenia.
Jak wygląda leczenie wirusowego zapalenia wątroby typu E?
Zakażenie bezobjawowe lub skąpoobjawowe zazwyczaj nie wymaga leczenia. W przypadku ciężkiego przebiegu choroby podaje się leki przeciwwirusowe i/lub immunosupresyjne. Zazwyczaj obserwuje się je u kobiet w ciąży, a także u osób po przeszczepie i pacjentów onkologicznych. Leczenie powinno przebiegać pod kontrolą specjalisty.
Aby odciążyć wątrobę, warto zmienić nawyki żywieniowe. Osoby z wirusowym zapaleniem wątroby typu E powinny stosować dietę lekkostrawną z ograniczeniem błonnika. Ograniczmy spożycie pełnoziarnistych produktów zbożowych, roślin strączkowych, surowych owoców i warzyw. Ponadto zrezygnujmy z alkoholu, ciężkich sosów, ostrych przypraw i tłustych potraw.
Żółtaczka E – powikłania
Nieleczona żółtaczka typu E przyczynia się do marskości wątroby, charakteryzującej się trwałym bliznowaceniem. Miąższ zostaje zastąpiony przez tkankę włóknistą. W niektórych przypadkach schorzenie prowadzi do niewydolności wątroby. W takiej sytuacji konieczna jest natychmiastowa pomoc medyczna. U osób z pierwotnymi lub wtórnymi niedoborami odporności, bądź przeszczepie narządu, zakażenie ma często ciężki przebieg.
WZW E – profilaktyka
Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania na żółtaczkę typu E? Podczas pobytu na terenie endemicznym powinniśmy pić wodę butelkowaną, dbać o higienę osobistą, myć ręce przed każdym posiłkiem i korzystać tylko z czystych sanitariatów. Z drugiej strony wystrzegajmy się surowych owoców i warzyw. Unikajmy też niegotowanych lub wielokrotnie podgrzewanych dań, w tym owoców morza. Aby inaktywować wirusa HEV, należy podgrzać żywność w temperaturze 71°C przez 10-60 minut.
Dodatkowe informacje:
- Konsultacja odpłatna z Internistą jeżeli masz objawy przeziębienia TUTAJ
- Strona Ministerstwa Zdrowia: Dla Zdrowia Polaków