utworzone przez | sie 30, 2024 | Gastrologia
Swędząca wysypka na rękach – przyczyny i sposoby na krostki Uporczywe swędzenie może być spowodowane wieloma czynnikami i nie zawsze jest to poważne schorzenie. Czasami wystarczą proste sposoby na przywrócenie optymalnego stanu skóry. Ważne jest jednak to, by zdawać...
utworzone przez | sie 1, 2024 | Gastrologia, Zdrowie
Ból wątroby – przyczyny, objawy i leczenie Wątroba jest jednym z kluczowych narządów układu pokarmowego. Nie tylko usuwa toksyny z organizmu, lecz także wspiera procesy trawienne, odpornościowe i metaboliczne. Nieprawidłowe funkcjonowanie narządu prowadzi do...
utworzone przez | sie 1, 2024 | Gastrologia
Wylewy podskórne – przyczyny powstawania siniaków i krwiaków Wylewy podskórne stanowią nie tylko problem natury estetycznej, lecz także zdrowotnej. Przyjmują one postać fioletowych lub czerwonych plam powstałych w wyniku uszkodzenia drobnych naczyń krwionośnych. W...
utworzone przez | sie 1, 2024 | Gastrologia
Uchyłki jelita grubego – choroba uchyłkowa Uchyłki jelita grubego to niewielkie wybrzuszenia, które powstają w ścianie jelita grubego. Dieta uboga w błonnik wydłuża czas pasażu jelitowego i zmniejsza objętość mas kałowych, co przyczynia się do nadmiernych...
utworzone przez | sie 1, 2024 | Zdrowie, Gastrologia
Hemoroidy – objawy i leczenie Hemoroidy (guzki krwawnicze, krwawnice) są prawidłowymi strukturami anatomicznymi, umiejscowionymi w kanale odbytu. Ich rolą jest uszczelnianie odbytu i trzymanie gazów. Hemoroidami nazywa się również chorobę hemoroidalną (określaną też...
utworzone przez | sie 1, 2024 | Gastrologia
Jak i kiedy obniżyć puls? Puls, zwany również tętnem, jest falistym ruchem ściany tętnic, który powstaje zależnie od skurczów serca i elastyczności ścian naczynia. Puls odzwierciedla pracę układu sercowo-naczyniowego. Wysokie tętno może być prawidłową reakcją...