fbpx
Zaloguj się jako pacjent
Nie masz jeszcze konta pacjenta? Zajerestruj się
+48 22 688 79 25 Potrzebujesz pomocy? Zadzwoń!

Dieta przy chorobie wieńcowej

sie 31, 2024 | Informacje medyczne, Zdrowie

Choroba wieńcowa, zwana również chorobą niedokrwienną serca, polega na niedostatecznym dopływie krwi, a tym samym tlenu, do mięśnia sercowego. Dochodzi do tego w wyniku tworzenia się blaszek miażdżycowych w tętnicach wieńcowych. Aby ograniczyć postęp schorzenia, należy wprowadzić zbilansowaną dietę, unikając nadmiaru tłuszczów zwierzęcych, soli i cukru. W poniższym artykule podpowiadamy, jak skomponować dietę przy chorym sercu!

Dieta przy chorobie wieńcowej – jak skomponować posiłki?

Osoby z chorobami układu krążenia powinny zadbać o prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, w związku z tym należy ograniczyć spożycie produktów bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe. Wśród nich wymienia się czerwone mięso, słodycze, pełnotłusty nabiał, smalec i słoninę. Oprócz tego warto unikać tłuszczów trans, występujących w twardych margarynach, frytkach, wyrobach cukierniczych, słonych przekąskach, czy daniach fast-food.

Nie wolno jednak całkowicie wyeliminować tłuszczów, ponieważ wpływa pozytywnie na nasze zdrowie. Należy jednak zadbać, aby były one pochodzenia roślinnego. Dietę na chore serce warto wzbogacić o:

  • oliwę z oliwek,
  • olej (rzepakowy, słonecznikowy, lniany, kokosowy, sojowy),
  • awokado,

Jak powinna wyglądać dieta na chore serce? Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowe zaleca spożywanie ryb dwa razy w tygodniu. W zdrowej diecie mogą znaleźć się sardynki, halibut, łosoś, makrela, śledź, tuńczyk, węgorz, czy sardela. Wspomniane ryby są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które obniżają poziom złego cholesterolu (LDL) i trójglicerydów.

Dieta przy zapaleniu mięśnia sercowego – zalecenia żywieniowe

Zalecane jest, aby dieta przy zapaleniu mięśnia sercowego zawierała przynajmniej 30 g błonnika, najlepiej frakcji rozpuszczalnej. Znajdziemy go w otrębach, płatkach owsianych i jęczmiennych, orzechach, nasionach roślin strączkowych, siemieniu lnianym i kaszy jęczmiennej. Ponadto występuje w warzywach korzeniowych, cytrusach, jabłkach, agreście, truskawkach, poziomkach, malinach, jagodach, porzeczce, czy żurawinie.

Aby zwiększyć skuteczność leczenia farmakologicznego, warto wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe. W swoim jadłospisie uwzględnijmy produkty bogate w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Z drugiej strony ograniczmy spożycie cukrów prostych, takich jak fruktoza, glukoza, mannoza i galaktoza. Zamiast tego wzbogaćmy dietę o pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, kasze, brązowy ryż i warzywa korzeniowe, czyli najlepsze źródła węglowodanów złożonych.

Dieta przy chorym sercu – na co zwrócić uwagę?

Dieta przy chorym sercu powinna zawierać odpowiednią ilość warzyw i owoców (przynajmniej 400 g dziennie). Należy zachować przy tym właściwe proporcje – ¾ warzyw do ¼ owoców. Szczególnie korzystne są produkty bogate w potas, które pozwalają utrzymać prawidłowe ciśnienie tętnicze. Zwróćmy zatem uwagę, aby w naszym menu znajdowały się pomidory, szpinak, brokuły, marchew, ziemniaki, brukselka. Oprócz tego wzbogaćmy je o truskawki, śliwki, pomarańcze, morele, banany i brzoskwinie.

Ważny jest nie tylko dobór produktów, lecz także sposób przygotowywania posiłków. Możesz gotować (w wodzie i na parze), piec w rękawie foliowym, czy dusisz. Jeśli musisz smażyć lub grillować, użyj minimalnej ilości tłuszczu. W niektórych przypadkach wskazana jest suplementacja kwasu foliowego, niezbędnego do metabolizmu homocysteiny. W ten sposób można zmniejszyć ryzyko miażdżycy. 

Dieta śródziemnomorska – zdrowa dla serca

Zanim wprowadzisz zmiany żywieniowe, skonsultuj się z kardiologiem lub dietetykiem. Wielu specjalistów zaleca dietę śródziemnomorską, która jest bogata w owoce, warzywa, orzechy, rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste i oliwę z oliwek. Oprócz tego zawiera umiarkowaną ilość ryb i owoców morza.

Przykładowy jadłospis

Śniadanie: jogurt grecki z orzechami i bananem

Drugie śniadanie: ½ szklanki malin

Obiad: kanapka z warzywami i hummusem

Podwieczorek: 1 gruszka

Kolacja: łosoś pieczony z warzywami

Specjaliści przypominają, że geny nie stanowią jedynej przyczyny chorób serca. Ryzyko zachorowania wzrasta u osób prowadzących niezdrowy styl życia. W pierwszej kolejności warto zmienić swoje przyzwyczajenia żywieniowe, a w razie potrzeby skontaktować się z dietetykiem.

 

niedobory witaminy D3 badania diagnostyczne laboratoryjne

Dodatkowe informacje:

  • Konsultacja odpłatna z Internistą jeżeli masz objawy przeziębienia TUTAJ
  • Strona Ministerstwa Zdrowia: Dla Zdrowia Polaków

 

Zobacz także