fbpx
Zaloguj się jako pacjent
Nie masz jeszcze konta pacjenta? Zajerestruj się
+48 22 688 79 25 Potrzebujesz pomocy? Zadzwoń!

Przełyk Barretta – przyczyny, objawy i leczenie

sie 31, 2024 | Gastrologia

Ból w nadbrzuszu i klatce piersiowej, puste odbijanie, zaburzenia połykania, czy nieprzyjemny posmak w ustach mogą wskazywać na przełyk Barretta. Przede wszystkim występuje on u osób z chorobą refluksową przełyku. Często nie powoduje żadnych objawów. Z drugiej strony, długotrwałe cofanie się treści pokarmowej z żołądka do przełyku może wywoływać nieprzyjemne dolegliwości. Sprawdź, kiedy udać się do lekarza!

Czym jest przełyk Barretta?

Mianem przełyku Barretta określamy stan, w którym ogniska metaplazji jelitowej pojawiają się w śluzówce dolnej części przełyku. Schorzenie pojawia się w wyniku ciężkiego refluksu (GERD), polegającego na zarzucaniu kwaśnej treści z żołądka do przełyku.

Na zachorowanie narażone są osoby z otyłością brzuszną, przepukliną przeponową, czy gastroparezą, czyli opóźnionym opróżnianiem żołądka. Do czynników ryzyka zaliczamy także:

  • palenie papierosów,
  • zła dieta,
  • zaburzenia czynności zwieracza dolnego przełyku (LES),
  • uwarunkowania genetyczne,
  • niektóre leki (przeciwbólowe, przeciwgrzybicze, przeciwzakrzepowe, antykoncepcyjne).

Warto przypomnieć, że alkoholizm, choroby endokrynologiczne, twardzina i cukrzyca sprzyjają wystąpieniu refluksu przełyku.

Jakie są najczęstsze objawy przełyku Barretta?

Pacjenci zazwyczaj skarżą się na zgagę, uporczywe odbijanie, chrypka, wymioty i nudności. Mogą im towarzyszyć trudności w połykaniu, dyskomfort w klatce piersiowej, ból gardła i nadbrzusza. Niekiedy pojawiają się też krwawienia z przewodu pokarmowego.

Wielu chorych doświadcza gorzkiego lub kwaśnego posmaku w ustach. Nic więc dziwnego, że przełyk Barretta można łatwo pomylić z alergią lub infekcją. Jeśli zauważymy u siebie wspomniane objawy, powinniśmy niezwłocznie umówić się do lekarza. Schorzenie nie tylko znacząco obniża jakość życia pacjent, lecz także zwiększa ryzyko rozwoju nowotworu.

Przełyk Barretta a nowotwór

Choroba Barretta (BE) zwiększa ryzyko rozwoju raka gruczołowego przełyku, w związku z tym ważną rolę odgrywa wczesna diagnoza i wprowadzenie leczenia. Uznaje się ją za stan przednowotworowy. Badania pokazują, że ryzyko rozwoju raka gruczołowego przełyku u osób z BE wzrasta co roku o 0,5%. Nie przyczynia się natomiast do wystąpienia raka płaskonabłonkowego przełyku. W tym przypadku do głównych czynnika ryzyka zaliczamy palenie papierosów i alkohol.

Choroba Barretta – rozpoznanie

Diagnoza obejmuje wywiad i gastroskopię, podczas której pobiera się wycinki do badania histopatologicznego. W ten sposób można stwierdzić, czy w błonie śluzowej przełyku występują komórki nabłonkowe jelita. Badanie endoskopowe pozwala określić stopień dysplazji.

 Przełyk Barretta – leczenie

Leczenie przełyku Barretta zależy od stopnia zaawansowania dysplazji, obecności zmian nowotworowych i ogólnego stanu zdrowia pacjenta. Zmiany błony śluzowej zazwyczaj usuwa się za pomocą fal radiowych lub terapii fotodynamicznej (wykorzystującej światło widzialne o określonej długości fal i związki fotouczulające).

Ponadto pacjent stosuje inhibitory pompy protonowej, które hamują wydzielanie kwasu solnego. Z biegiem czasu nabłonek jednowarstwowy walcowaty zamienia się w nabłonek płaski. Chory zwykle przyjmuje leki do końca życia, aby zapobiec nawrotom schorzenia.

W przypadku zaawansowanego stadium choroby lub wysokiego ryzyka rozwoju nowotworu lekarz może zaproponować wycięcie przełyku.

Jaka dieta przy chorobie Barretta?

Aby zwiększyć skuteczność leczenia przełyku Barretta, warto wprowadzić dietę lekkostrawną. Wyeliminujmy z niej, a przynajmniej ograniczmy, produkty, które zwiększają wydzielanie kwasy żołądkowego, takie jak:

  • buliony i rosoły o intensywnym smaku,
  • alkohol,
  • mocna kawa, herbata, napoje gazowane,
  • konserwy i galarety,
  • tłuste sosy, majonez, śmietana,
  • pikantne, kwaśne, smażone, pieczone i wędzone potrawy,
  • słone przekąski.

Jak zmniejszyć ryzyko metaplazji przełyku? Połączmy zdrową dietę z regularną aktywnością fizyczną. Zrezygnujmy z ciężkostrawnych, tłustych potraw. Postarajmy się jeść mniej, ale częściej. W miarę możliwości spożywajmy 5-6 posiłków dziennie. Ponadto powinniśmy kontrolować masę ciała i rzucić palenie.

niedobory witaminy D3 badania diagnostyczne laboratoryjne

Dodatkowe informacje:

  • Konsultacja odpłatna z Internistą jeżeli masz objawy przeziębienia TUTAJ
  • Strona Ministerstwa Zdrowia: Dla Zdrowia Polaków

 

Zobacz także